Thaimaa-info.com Foorumin päävalikko Thaimaa-info.com

 
ValokuvakansioValokuvakansio  OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   SudokuSudoku   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Thaimaalaiset työmarkkinat

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin   tulostus ystävällinen näkymä    Thaimaa-info.com Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu, General discussion
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tomppa
Myyn หมื่น


Liittynyt: 12 Kes 2005
Viestejä: 3162
Paikkakunta: Naantali/Khonburi, Khorat

LähetäLähetetty: 1.2.2019 22:30    Viestin aihe: Thaimaalaiset työmarkkinat Vastaa lainaamalla viestiä

Ei löytynyt oikein sopivaa aihetta niin avaan nyt sitten uuden. Eli mitä kuullut, nähnyt, kokenut tai luullut thaimaalaisista palkoista ja työolosuhteista?

Tiedän että thaimaassa on paljon epäkohtia työsuhteissa ja oloissa. Löytyy velkavankeutta, orjuutta, kiristystä jne. Mutta on siellä suhteellisen normaaleja työnantajiakin.

Itse tuntemissani tapauksissa perus pelto-, rakennus-, kuljetus duuneissa perus päiväpalkka on lähes poikkeuksetta 500baht/päivä. Eli ovat kympin valvonnassa ja opastettavina koko ajan.

Seuraavat esimerkit viimevuosilta rakennuspuolelta Rayongista.

Kymppeinä toimii sekalainen poppoo väkeä. Ovat yleensä suomi silmin enemmän semmoisia hengailijoita joilla on hyvät ihmis-suhde taidot ja saavat porukan työn sujumaan. Uhkailemalla tai lahjomalla. Eivät välttämättä kouluissa opiskelleita mutta keskimääräistä fiksumpia ja pidemmälle ajattelevia. Kymppien kuukausiansiot lienevät 20-50 tuhatta baht kuukaudessa.

Itsenäisesti toimivat yksilöt ovat jo suomalaisittain ns. ammattilaisia ja lähes poikkeuksetta tekevät mieluummin urakalla hommat. Aika nopeasti ottavat itselleen noita 500 baht/päivä apulaisia yleensä sukulaisistaan. Tulot myös 20-50 tuhatta baht/kk mutta ovat itsenäisempiä ja tekevät usein useammalle urakoitsijalle töitä.

Ns. erikoisammattitaitoa vaativat henkilöt, sähkö, tietoliikenne, ilmastoinnit. Tietysti hajontaa alkaa olla projektista ja maineesta riippuen mutta tuntemani tienaavat yli 50 tuhatta baht/kk. Lähes kaikilla apulaisina/kisälleinä ammattiin opiskelleet joiden palkka 500- 1500 baht/päivä. Kisällit kokemuksen karttuessa yleensä siirtyvät itse yrittäjiksi tai suurempiin yrityksiin.

Omaan ammattiin liittyvissä, eli kuljetus ja auto korjaamo toiminnassa onkin sitten suuria eroja. Kaikki tietää miten halpaa renkaan paikkaus on ja ennen kaikkea miten helppoa suomeen verrattuna löytää apua aina Very Happy

Onkin ollut hämmentävää huomata samansuuntainen kehitys thaimaassa kuin suomessa. Perus ja henkilöauto mekaanikkoja koulutetaan paljon, onneksi sähkö ja tietoliikenne on nyt opetuksessa mukana. Tästä johtuen perusmekaanikkoja on saatavilla, esimerkiksi vikadiagnoosit yleensä hoitaa eri kaveri. Korjaamot käyttävät paljon opiskelijoita joita valvoo vanhempi mekaanikko tai työnjohto.

Palkoissa ja eduissa onkin sitten suuria eroja kuten suomessa. Esimerkiksi suosimani pikkupaja henkilöautoille antaa vuosittain 3 opiskelijalle opisopimus paikan jossa joutuu tekemään perushuoltoja itsenäisesti ja avustamaan asentajia vaativimmissa hommissa. Ruoka ja pieni opiskelijasänky tarjotaan. Hakijoita riittä, syynä lienee bonus että iltaisin saa fiksailla omaa autoa ja rajoitetun harkinnan mukaan kaverin autoa. Joskus juteltiin ja kysäsin että paljon saisin palkaa jos tulisin töihin. Sanoi että 15-25 tuhatta baht/kk mutta ei mun kannattaisi olla töissä suoraan vaan ottaa vuokrapaikka. Paikka olisi 10 tuhatta ja keskimäärin laskuttavat 40-50 tuhatta baht/kk sanoi.

Raskas kalusto on sitten kun suomessa -80 luvulla. Esimerkiksi noita riisi- sokeri puimureita ei juuri kukaan kouluta korjaamaan. Kaikki on itseopiskelleita maalaistalojen kasvatteja pakon edessä. Bangkokissa on vähän parempi hydrauliikkaan/pneumatiikkaan/sähkö-ohjaukseen keskittynyt koulu mutta suurin osa saa töitä valmistavasta teollisuudesta. Voisin sanoa näin että noita koneita ostaa tällä hetkellä suvut joilla on kuorma-autoilu historiaa ja kokemusta niiden korjaamisesta. Tuppaavat olemaan vanhempia kavereita joten perinteisen mekanisesti ja sähköohjatun propoventtiilin ero on aika iso. Monessa talossa käydään sukupolvien välilläsamaa prosessia kuin suomessa -80-90 luvulla.

Kaivinkoneissa usein tulee myös vastaan. Näille ukoille vaikeampi sanoa paljon tienaavat. Tuntemani tekevät samoin kuin me suomessa: tiedetään mistä osat saadaan nopeasti ja otetaan siitä "comissio" jos oikein asian ilmaisen. Kun elinkeino on koneen käytettävyydessä kiinni korjauksen nopeus on tärkeämpää kuin viimeisen kympin tinkaaminen osissa. Ei varsinaisesti ole tuloista puhuttu, mutta bisneksestä yleisesti. Tuntemani yksinäinen hydrauliikaan erikoistunut kaveri lienee jossain 30-70 tuhannen baht/kk välillä.

Sitten näitä muita sukulaisia ja tuttuja. 2 vuoroa 12 tuntia vuoro/5 pv viikko kanatehtaalla. Perusduunari peruspalkka noin 9000 baht/kk. Ilmanen bussi.

Hitsari siinä etanolitehtaan laajennuksessa. 700baht/päivä 6 tunnin päivä. Vakituiseksi tuota kautta päässyt kaveri joka laitosmiehenä "tyytyväinen" palkaansa. Tekee semmoista 2 vuoroa 7 päivää viikossa.

Varastomies etanolilla, 8-17, ma-pe noin 15 tuhatta baht/kk. Kun ollut vuoden töissä sai bonuksen uutenavuotena eli kuukauden palkan. 2+1 viikkoa palkallista lomaa vuodessa. Joku sairaanhoito itselle ja perheelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tomppa
Myyn หมื่น


Liittynyt: 12 Kes 2005
Viestejä: 3162
Paikkakunta: Naantali/Khonburi, Khorat

LähetäLähetetty: 2.2.2019 0:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä siirtotyöläis aihe muuten tuli taas ajankohtaiseksi tässä muutama kuukausi sitten murun kanssa jutellessa.

Siskonsa soitteli. On ollut aiemminkin töissä jossain tehtaissa joissa tehdään samsungille ja vastaaville jotain komponentteja. Nyt jonkunlaisena kymppinä linjalla Ayuthajassa.

Soittelu liittyi siihen että mitä sisko tekisi vastaavassa tilanteessa kun on esimeihenä täällä. Eli työntekijät alkaneet hidastella ja viivytellä töissään. On niin eri alaa heillä niin kyselin siinä vieressä että mistä kysymys. Kuten tiedätte kovin helpolla taas ei totuus alkanut irrota mutta alkoi sieltä sitten tulla.

Ongelmaksi on heillä tulleet Burmalaiset työläiset. En tiedä ovatko laillisia vai laittomia. Uutiset on kuitenkin levinneet näistä siirtotyöläisten laittomista olosuhteista. Ovat nyt sitä mieltä että menevät valittamaan olosuhteista jos (thai) pomot valittavat työnteosta ja firmalle tulee ongelmia. Vastaavasti saman linjan thai työntekijät ovat alkaneet nurista koska heidän pitää tehdä ylitöinä puuttuvat määrät sitten.

Sanoin että tervetuloa työnjohtajien maailmaan Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
loy
Mahaat Lek มหาดเล็ก


Liittynyt: 10 Kes 2005
Viestejä: 633
Paikkakunta: udon

LähetäLähetetty: 2.2.2019 4:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Bangkokin,Rayongin ja Phuketin jättää laskuista niin taitaa palkat laskea sen 30% .Udonin riisipellon perus muurari/rappari saa sen 400b päivä.Maksaa pick upp kuljetuksesta kyliltä raksalle 20b ja kantaa ruokansa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tomppa
Myyn หมื่น


Liittynyt: 12 Kes 2005
Viestejä: 3162
Paikkakunta: Naantali/Khonburi, Khorat

LähetäLähetetty: 2.2.2019 14:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikö eri maakunnissa ollut eri minimipalkkakin? Tuolla Khoratin suunnalla kanssa palkat vähän pienenee mutta ei muutamaan vuoteen ole alle viiden sadan peltotyöläisiäkään ollut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jim Reindeer
Administrator ผู้บริหาร


Liittynyt: 20 Elo 2005
Viestejä: 16945
Paikkakunta: Buriram Province

LähetäLähetetty: 2.2.2019 16:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tomppa kirjoitti:
Eikö eri maakunnissa ollut eri minimipalkkakin? Tuolla Khoratin suunnalla kanssa palkat vähän pienenee mutta ei muutamaan vuoteen ole alle viiden sadan peltotyöläisiäkään ollut.


En ole varma, mutta tietääkseni vähimmäispalkka on koko maassa 325 bahtia päivässä. Sitten on eri asia miten sitä noudatetaan.

Mitä noihin duuneihin tulee niin iso prosentti on jonkin alan yrittäjä tuli sitten tulosta tai ei tule. Pitkässä juoksussa siitä ei tietenkään mitään tule jos ei ole tulosta. Heitähän ei tietenkään minimipalkat koske.

Pojan serkkupoika perusti viime vuonna pienen rakennusfirman. Noin 30v heppu ja käsittääkseni menee ihan hyvin. Työllistää muutaman muunkin sukulaisen ja ehkä muitakin. Facebookissa omat sivut ja sieltä kattellut niin ihan hyvää jälkeä kuvissa.

Tuo yrittämisen helppous täällä ainakin hyvä asia minun mielestäni. Yryksen tasosta voi olla montaa mieltä, mutta ei se kauaa toimi täälläkään jos ei tulosta ja ei hoida hommaa kunnolla. Jotkut kaatuu vaikka kuinka yrittäisi. Siksi en esimerkiksi diggaa pahemmin tuota valtaisaa 7 Eleven verkostoa.

Nyt en ole pitkään aikaan tarvinnut kenenkään työtä. Koskee eniten tai lähes kokonaan tavallisia rakennustöitä johon lasken sähkötyöt, jos työläisiä olen tarvinnut. Ne suht vähät mitä tarvinnut niin 500 bahtia päivä + jotain spesiaalia jos siihen aihetta.

_________________
ทีโม บุรีรัมย์

Voin olla väärässäkin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
spiigeli
Administrator ผู้บริหาร


Liittynyt: 28 Tou 2005
Viestejä: 10505
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 2.2.2019 21:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omassa ketjussa kerroin Changilla olevista cambozialaisita työtekijöistä.
Palkasta ei ollut puhetta, mutta työ päivät oli aamu viidestä ilta kymmeneen. Kävi vähän sääliksi. Ei ollut vapaa päivää ollut pitkiin aikoihin.
Kyseessä hotellin ravintolan tarjoilu henkilökunta.

_________________
กาย
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tomppa
Myyn หมื่น


Liittynyt: 12 Kes 2005
Viestejä: 3162
Paikkakunta: Naantali/Khonburi, Khorat

LähetäLähetetty: 15.2.2019 18:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

spiigeli kirjoitti:
Omassa ketjussa kerroin Changilla olevista cambozialaisita työtekijöistä.
Palkasta ei ollut puhetta, mutta työ päivät oli aamu viidestä ilta kymmeneen. Kävi vähän sääliksi. Ei ollut vapaa päivää ollut pitkiin aikoihin.
Kyseessä hotellin ravintolan tarjoilu henkilökunta.


Joo, näitä tapauksia riittää. Onko sitten väärin verrata suomessa paljastuneisiin kiinalaisiin euron/tunti kivimiehiin tai itäblokin 3 euroa/tunti duunareihin?

Lähinnä kiinnostaa kokemukset ns "keskiluokan" duunareista. Omissa kokemuksissa pystyvät kohtuulliseen elintasoon, ei kauheasti poikkea kotimaisesta muutoin kun kaukomatkailun osalta. Monella kyllä löytyisi sitä sukua elätettäväksi niin paljon kun jaksaa Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jim Reindeer
Administrator ผู้บริหาร


Liittynyt: 20 Elo 2005
Viestejä: 16945
Paikkakunta: Buriram Province

LähetäLähetetty: 18.2.2019 8:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jim Reindeer kirjoitti:
Tomppa kirjoitti:
Eikö eri maakunnissa ollut eri minimipalkkakin? Tuolla Khoratin suunnalla kanssa palkat vähän pienenee mutta ei muutamaan vuoteen ole alle viiden sadan peltotyöläisiäkään ollut.


En ole varma, mutta tietääkseni vähimmäispalkka on koko maassa 325 bahtia päivässä. Sitten on eri asia miten sitä noudatetaan.


En ollut varma onneksi sanomisissani ja väärää pähkäilyä, mutta nyt tässä lienee oikeaa tietoa ja Tomppa oli tuossa oikeassa mitä maakuntiin tulee minimipalkoissa. Uutisessa siis myös vaatimus minimipalkan nostosta.

Lainaus:
Workers' call for Bt360 daily minimum wage
Breaking News February 14, 2019 17:00 By The Nation

As labourers called for the daily minimum wage of Bt360 nationwide, Ministry of Labour permanent secretary Jarin Chakkaphark on Thursday said that the Central Wage Committee will set the new rate before March 30, to become effective from April 1.

All the provincial wage committees have already submitted their recommendations to the Central Wage Committee's sub-panel to check facts and determine the most appropriate increment. This should be complete by the end of February, said Jarin in his capacity as the committee chairman.

No conclusion has been reached so far, he said, because they were checking various factors, such as the current wage, the cost of living index, the average inflation, the average living cost, the production cost of goods and services, the capacity on business, and the Gross Domestic Product (GDP).

The call for a flat-rate Bt360 daily minimum wage was within the workers' right but authorities would carefully consider the actual wage hike based on facts and ensure fairness to both the employers and the workers, Jarin said.

"The daily minimum wage is different from one province to another because of differences in cost of living and some 4-5 factors. We are still in the process of considering the appropriate rates and the Central Wage Committee would conclude the new wages in March," he said.

Last year, the daily minimum wage increased in the range of Bt5-Bt22 among seven provincial clusters with Phuket, Chon Buri and Rayong having the highest rate wage at Bt330 a day.

At of present time, Thailand has seven daily minimum wage rates - Bt308 (in three southernmost border provinces of Yala, Pattani and Narathiwat), Bt310 (in 22 provinces), Bt315 (in 21 provinces), Bt318 (in seven provinces), Bt320 (in 14 provinces including Khon Kaen and Ubol Ratchathani), Bt325 (in seven provinces including Bangkok and Samut Prakan) and Bt330. The average minimum wage is Bt315.97.http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30364109

_________________
ทีโม บุรีรัมย์

Voin olla väärässäkin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin   tulostus ystävällinen näkymä    Thaimaa-info.com Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu, General discussion Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Et voi liittää tiedostoja tässä foorumissa
Et voi ladata tiedostoja tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group